Vinbär – en hyllning!

SavedPicture-2015811175215.jpgVinbär, vad kan man egentligen ha dem till mer än att äta färska från busken, saft eller gelé? En hel del visar det sig när jag experimenterar i köket!SavedPicture-201581117524.jpg

Tidigare har jag nog nämnt att min favoritpaj även funkar kanon med vinbär,  men häromveckan blev våra gäster bjudna på en supersmarrig vinbärstårta till dessert! Marängbottnar med härligt rosa sötsyrlig vinbärscurd, vispgrädde och färska vinbär, kan det bli mycket somrigare?SavedPicture-2015811175227.jpgMarängbottnarna kan man antingen baka själv eller köpa färdiga, jag föredrar att baka dem själv eftersom man då har nåt att göra av äggvitorna som blir över när man gjort curden (tycker inte om att låta mat gå till spillo). Curden är som en helt vanlig lemoncurd fast gjord på vinbär istället för på citron. Receptet jag använde ser ut ungefär så här:

Lägg ca 500g rensade vinbär (röda eller vita) i en kastrull som du har bottnat med lite vatten (ca 0.5 dl) och låt koka i några minuter tills bären saftat sig och blivit mosiga.SavedPicture-2015811175220.jpg Sila av saften från skal och kärnor (skalen och kärnorna mixade jag till vinbärspuré åt babyn förresten, han älskar det!). Tillsätt ca 1 dl strösocker och 50 g osaltat smör till saften och koka försiktigt upp under omrörning. Ta sen kastrullen från plattan och låt svalna lite innan du rör ner två äggulor, sätt tillbaks på plattan på låg värme och rör tills krämen tjocknar. Och voilà! Din vinbärscurd är klar!

Ska du inte använda curden på en gång så klarar den sig i kylen i nån vecka utan problem.

Men åter till tårtan, varva marängbottnar med curd och vispgrädde och dekorera sen med färska bär på toppen! Marängens sötma matchar vinbärens syrlighet perfekt! Och grädden gör att smakerna gifter sig fint.. Kort sagt, en riktig vinnare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s